VÄLKOMNA!
2018-01-31
Premiär för PMU Academy
2018-05-05

Just nu finns det otroligt mycket utbildningar inom kosmetisk tatuering. Men hur vet man vilken utbildning man ska välja?

För ca 4 år sedan började 3dbryn gjorda med Microblading (manuell metod) att explodera i popularitet på skönhetsmarknaden. Detta var en ny modern teknik som precis kommit till Sverige. Och man kunde se bilder på ojämna och glesa bryn, eller med inget hår alls. Som förvandlades till fylliga och välformade ögonbryn.
Behandlingen var enkel, man ristade in smala streck i brynen med hjälp av ett verktyg som såg ut ungefär som en penna och det såg ju så naturligt ut!
Tidigare associerade man “tatuerade bryn” till gamla tanter som hade blåa eller gröna ögonbryn i en tunn bågformad linje. Men nu kunde man alltså få hjälp med sina söndernoppade bryn.

I takt med att populariteten växte så kom också branschens baksidor fram. Det fanns endast ett fåtal företag som utbildade i detta och dessa hade kort erfarenhet om ens någon erfarenhet alls. Utbildare som inte visste hur djupt tatueringen skulle sitta eller vilka färger som passade vilken slags hy. Detta resulterade i dåligt utbildade terapeuter som gav både ärr, fula färger och missprydande ögonbryn till sina kunder.

Nu har det gått en tid och kunskap och erfarenhet har byggts upp under dessa år på vår marknad. Många valde att söka sig utomlands för att tillföra mer kunskap till den svenska marknaden. Och bättre material och färger togs i bruk. Läkemedelsverket och hälsoinspektionerna i kommunerna fick upp ögonen för den nya tatueringsmarknaden med permanent makeup och kunde tillsätta mer kontroller av hygien och kontroll av pigmenten.

Jag startade själv mitt yrke som permanent makeupartist på en av dessa första utbildningar i sverige för 4 år sedan. Och jag kom oerfaren och utan rätt kunskap hem igen till min egna salong och skulle börja tatuera folk i ansiktet. Som tur var hade jag arbetat som vanlig makeupartist så jag hade redan en viss känsla för färg och form. Men inte för vare sig hygien, teknik eller kunskap om färgteori för tatueringar – vilken är en helt annan skola än den för vanlig makeup.

Jag började därför söka kunskap på annat håll. Och många forum för Permanent Makeupartister på Facebook blev min räddning. Jag har spenderat otaliga timmar online för att läsa, diskutera, titta på bilder, få tips om litteratur, tips om pigment, tips om verktyg och material, tips om hygien och även anmäla mig till ytterligare påbyggnadskurser från internationella och ERFARNA permanent makeupartister. Jag har även fått fina kontakter både i utlandet och på den svenska marknaden där jag kan utbyta erfarenhet och där vi kan hjälpa varandra för att nå så bra resultat som möjligt.

Under dessa år har jag fått frågan om jag vill utbilda andra. Men jag har hela tiden hävdad att jag fortfarande är under upplärning. Jag lär mig nya saker VARJE DAG. Både från egen erfarenhet med kunder och utprovning av alla olika slags produkter och olika märken. Men också av att titta, lyssna, dela med mig och lära av andra!

MEN nu är jag äntligen redo att samla ihop all min kunskap för att föra den vidare den till nya utövare men också gamla. Jag hittade en likasinnad kollega som heter Sandra och som har jobbat ännu längre än mig. Men gått en helt annan väg än den jag gått. Sandra valde istället att hålla fast vid en erfaren utbildare och jobba nära henne under en längre tid. Men hur vi än kom dit vi är idag är vi stolta över vår kunskap och redo att ge den vidare.

Därför har vi under mer än ett halvår byggt upp vår nya utbildning Edlund & Gedin PMU Academy. Där vi erbjuder både kurser inom den manuella tekniken och den med maskin.

Men vad vi nu upptäckt, som har hänt de senaste åren, är att marknaden eskalerat åt lite fel håll. Samtidigt som vår bransch har växt oändligt med massa nya utövare så har nästan inga regler eller lagar tillkommit. Det betyder att de som utbildar har blivit fler, men inte bättre! Så det finns nu ännu fler utbildare, men med fortfarande fel kunskaper. Och detta främst pga att det inte finns något regelverk om vem som faktiskt får utbilda någon annan. Många börjar därför utbilda andra redan efter några veckors egen erfarenhet! Det är skrämmande…..

I min salong har vi laserborttagning av tatueringar och laser av permanent makeup. Och vi har ca 15 ögonbryn i veckan som måste lasras bort! Detta är resultatet av bristande kunskap ute på marknaden.

Därför vill jag gå igenom några viktiga punkter som bör ingå i en seriös utbildning:

FORMEN

Detta är en av de viktiga stegen till att ett par ögonbryn blir lyckade i någons ansikte.
Man kan inte ta en färdig mall och sätta fast i någons panna. Nej det är många saker som man behöver ha med i beräkningen för att ögonbrynen ska se balanserade ut i någons ansikte. Man måste ta hänsyn till ansiktsform, ögonens placering, benstruktur, ålder och det viktiga; kundens önskemål. Ögonbryn är en så viktig men ändå personlig sak i någons ansikte. Och självklart ska vi som professionella ge råd om vad som passar, och inte passar! Men ändå så måste det finnas en viss lyhördhet för vad kunden faktiskt trivs i. På en utbildning som är seriös ska man få med sig kunskap och verktyg till hur man formar ett par snygga bryn i någons ansikte- på olika sätt. Och även hur man kan mäta upp och se rätt symmetri. Jag hör skräckexempel om kunder som kommit till en terapeut, lagt sig på britsen och bara börjat bli tatuerade! För mig själv som har erfarenhet tar det minst 20 minuter att kontrollera att brynen har den form den ska. Och ibland ända upp till 40 minuter!

FÄRG

Det här området är mer komplicerat än det låter. Pratar vi om vanligt smink så sätter man det ovanpå huden och ingenting ändrar egentligen dess färg. När vi kommer till tatueringar så är det en helt annan sak. Här sätter vi färgen nere i någons hud och vi måste ta hänsyn till bl.a. undertoner i huden, ton på huden, melatonin i huden, ålder, hudtyp, vald teknik och hudens skick.

TEKNIK

Det må se enkelt ut att få till dessa små fina streck i huden. Men mycket teknik och kunskap ska till för att resultatet – efter läkning – ska bli som önskat. Många många bilder visar bara upp helt nygjorda ögonbryn. Men sanningen är den att ett snyggt slutresultat på helt läkta ögonbryn är väldigt svåruppnåeligt! Det är oerhört lätt att gå för djupt, för löst, för snett, för tätt, för glest osv. Det ska se jämnt och naturligt ut samtidigt som så mycket som möjligt av färgen ska sitta kvar i huden.
Det är det resultatet som kunden sedan ska bära runt på. Så det är otroligt viktigt att jobba för en bra teknik och fina läkta resultat – inte bara snygga bilder till hemsidan.

METODEN

Nu för tiden finns det även en hel rad olika metoder att använda sig av – och även olika utseende på ögonbrynen beroende på vilken metod man väljer att arbeta med. Det finns en uppsjö av olika nålar, maskiner, verktyg osv. Det kan vara bra att lära sig veta vad alla de olika metoderna och stilarna och maskinerna kan göra. Även om man inte behöver jobba med alla!

PRODUKTERNA

I takt med att permanent makeupbranschen växer och växer kommer det även ut mer produkter på marknaden. Det finns olika pigment till olika tekniker och metoder. Det är olika lång hållbarhet på dem. De är olika koncentrerade. De är olika uppbyggda och de är olika bra! Även här är det viktigt att jobba med ett märke av bra kvalitet som man litar på, för det gör arbetet så mycket enklare.

 

Detta är de allra viktigaste punkterna som man bör lära sig om på sin utbildning. Men viktigast av alla är ändå VEM som utbildar dig och vilket stöd du får efter utbildningen. Jag har fått känna av hur det var att bli helt utlämnad till mitt eget öde där kunderna litade på MIG samtidigt som jag inte litade på mig själv. Det var en oerhört jobbig tid och ingenting som jag önskar någon annan! Och det kommer jag inte utsätta mina framtida elever för. Stöttning och handledning är något som vi kommer att fokusera på i vår utbildning!

Undersök marknaden och läs om de utbildningar som finns. Titta på bilder, prata med läraren. Kolla dennes erfarenheten. Och även lärarens bakgrund, hur många jobb den gjort, vilka extra utbildningar den tagit osv. Det är så viktigt!

Lycka till!

Vänliga hälsningar /Ulrika Gedin

Ägare av Gedin Studio och delägare av Edlund & Gedin PMU Academy

 

 

 

 

 

 

 

Följ oss på:
FacebookrssyoutubeinstagramDela gärna detta:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
Roger Sundberg
Roger Sundberg
WebAdmin som testar fylla i profilsidans fält...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 + sjutton =